MAKANAN TRADISIONAL PENDUDUK TEMPATAN:

  b3 b4 jpg4

BUAH DABAI

Buah dabai adalah salah satu buah-buahan eksotik di Sarawak. Selain itu ianya merupakan salah satu makanan tradisional bukan sahaja kepada masyarakat tempatan di Meluan malah penduduk di Sarawak. 

Penduduk Tempatan di Meluan:

- Buah dabai selalunya dimakan dengan 2 cara iaitu:

  a) Secara Biasa - Iaitu direndam menggunakan air panas sehingga kulitnya menjadi lembut sebelum dimakan.

  b) Dibuat sebagai Jeruk Buah Dabai

Ciri-Ciri Buah Dabai:

  a) berwarna putih apabila ianya matang dan bertukar hitam apabila ianya masak.

  b) Berbentuk bujur seperti zaitun dan mempunyai kulit yang nipis; kulit buah dabai ini boleh dimakan.

  c) Pertumbuhan pokok buah dabai:

      - boleh membesar sehingga 21 meter.

      - Ia mempunyai daun yang berbulu nipis dan ranting yang ditutup dengan turun emas.

  e) Buah dabai ini dikenali umum sebagai or-kana yang bermaksud "zaitun hitam" dalam bahasa Hokien. Tetapi dari segi teknikalnya ianya tidak zaitun.