MAKANAN TRADISIONAL PENDUDUK TEMPATAN:
BUAH DABAI
Buah dabai adalah salah satu buah-buahan eksotik di Sarawak. Selain itu ianya merupakan salah satu makanan tradisional bukan sahaja kepada masyarakat tempatan di Meluan malah penduduk di Sarawak.
Penduduk Tempatan di Meluan:
- Buah dabai selalunya dimakan dengan 2 cara iaitu:
a) Secara Biasa - Iaitu direndam menggunakan air panas sehingga kulitnya menjadi lembut sebelum dimakan.
b) Dibuat sebagai Jeruk Buah Dabai
Ciri-Ciri Buah Dabai:
a) berwarna putih apabila ianya matang dan bertukar hitam apabila ianya masak.
b) Berbentuk bujur seperti zaitun dan mempunyai kulit yang nipis; kulit buah dabai ini boleh dimakan.
c) Pertumbuhan pokok buah dabai:
- boleh membesar sehingga 21 meter.
- Ia mempunyai daun yang berbulu nipis dan ranting yang ditutup dengan turun emas.
e) Buah dabai ini dikenali umum sebagai or-kana yang bermaksud "zaitun hitam" dalam bahasa Hokien. Tetapi dari segi teknikalnya ianya tidak zaitun.